Architect’s own home renovation scores a hit with NZIA judges

Auckland architect Pete Bossley’s personal property renovation has caught the eye of his peers – the project has been awarded a Housing – Alterations and Additions Award in this year’s NZIA Auckland Architecture Awards.

Bossley, who shares the residence with his partner, artist Miriam van Wezel, describes the task as “a story of loving iterations developed to accommodate expanding and contracting family and guests”.

He suggests it is a spot that has been continuously developing about 20 decades, without the need of at any time getting an “end-game” in sight. “It has long gone from three bedrooms to four, back again to 3 bedrooms and workspace, and could perfectly revert to 4 bedrooms if essential.”

Fife House, architect Pete Bossley's own home that he shares with partner Miriam van Wezel, has received a Housing - Alterations and Additions award in the NZIA Auckland Architecture Awards.

SAM HARTNETT

Fife Property, architect Pete Bossley’s very own home that he shares with partner Miriam van Wezel, has obtained a Housing – Alterations and Additions award in the NZIA Auckland Architecture Awards.

The NZIA jury praised the “array of ‘adjustments’ played out throughout the initial house around several years”.

Go through Far more:
* Grand Designs Uk lighthouse make which wrecked a relationship completed – but proprietor will not likely live in it
* Te Rangi-Pā, the Sky Fort is the ideal wee house on a hill
* Controversial Grand Patterns NZ residence 1 of 30 winners in Canterbury Architecture Awards

“Everywhere are moments of thoughtful consideration and experimentation, but also accumulation, that allow for the house to echo deeply the shifting nature of its owners’ lived collaboration.

The project has also won a Resene Colour Award.

SAM HARTNETT

The task has also won a Resene Color Award.

The jury stated the household was “rich in idiosyncratic envelope shifts, cellular components, unforeseen interconnections, and an affable transforming of entrance, back again and aspect yards” and features ”an completely compelling eyesight of area-remaking”.

‘Not about picture-ready tidiness’

Bossley has also admitted the dwelling is not about “photo-completely ready tidiness”. “It is about dwelling in comfort and ease with architectural delights: the central bathroom with a check out through to the backyard, the way early early morning shadows look across the ply and GRC fire encompass, the informally hung artworks, the wavy handrail up the irregular entry steps……”

The architect says the house is constantly changing with no “end-game” in sight.

SAM HARTNETT

The architect says the dwelling is constantly switching with no “end-game” in sight.

Color performs a sturdy position, assuring the challenge also received a Resene Color Award, with the Resene judges declaring: “Colour is a medium that skilfully underscores the complicated spatiality deployed by both of those the architect and artist occupants of this amazing dwelling alteration.

“Orange, inexperienced, pink, blue – almost everywhere they splendidly interact to nuance and intensify the day by day designs of life played out here.”

Bossley suggests the new extensions are created as “floating planes of colour, clad in fibre-cement sheet with exposed fixings, to establish new components from previously iterations”.

“Internally, silver beech plywood and GRC (glass fibre-strengthened concrete) have been made use of to create streams of identification flowing by way of the current spaces.”

The interior is flooded with light and colour.

SAM HARTNETT

The interior is flooded with gentle and color.

Bossley says there has been no desire to make the rooms consistent. Different skirting details, for example, suggest different periods of construction.

SAM HARNETT

Bossley suggests there has been no wish to make the rooms dependable. Distinct skirting facts, for example, advise distinct intervals of development.

The living room flows out to the elevated deck.

SAM HARTNETT

The living space flows out to the elevated deck.

The ground-floor studio also has a strong connection with the outdoors.

SAM HARTNETT

The ground-flooring studio also has a sturdy connection with the outdoors.